FÖRETAG I FOKUS

AnQi Harmony House
 

Kan du berätta lite mer om idén bakom ditt företag?
Tillit – Tro och Tålamod Så föddes min idé till att starta eget Jag gick igenom en livskris och insåg att jag verkligen behövde göra något radikalt. Jag slutade på mitt jobb efter nästan 30 år. Började ta hand om mig själv. Läka genom naturen. Min nyfikenhet för hälsa och friskvård ledde mig till den ena utbildningen efter den andra, som Hälsovägledare, Yogalärare, Stresspedagog och Mindfulnessinstruktör, Mental Tränare, Massör, Reiki-lärare bl a. Jag älskar att skriva och skapa. Den kreativa sidan har alltid varit med mig. Med all den kunskap jag lärt mig genom åren kände jag att mitt nästa mål var att hjälpa andra till att må och fungera bättre i vardagen.

Vad ser du mest fram emot när du går till jobbet?
Att jag får göra precis det jag älskar och vill göra. Att det jag gör faktiskt kan hjälpa och inspirera människor till att ta fram det bästa i dem. Det är spännande att mötas i samtal, enskilt eller i grupp.

Vilken är din största utmaning i företagandet?
Min största utmaning i företagandet är det administrativa, pappers-görat (det tråkiga)

Om man funderar på att starta eget, vad vill du tipsa henne/honom om?
Råd till dig som vill starta eget Tillit – tro och tålamod Du kan mer än du tror! Tro på dig själv och din idé – var uthållig! Ta hjälp om du behöver. Vänta inte! Var modig! Just Do It!

Företaget drivs av: Anki Lundkvist, HallandsåsVråkärr 237, Laholm
Hemsida: www.anqi.se
Facebook: AnQi-Harmony House
 

loading...

Björkens Ekonomikonsult AB
 

Kan du berätta lite mer om idén bakom ditt företag?
Jag kom till en punkt i mitt liv där jag behövde göra något nytt i mitt arbetsliv. Jag arbetade i 10år som förskolelärare innan jag 2021 valde att säga upp mig och starta mitt företag. Jag har alltid det varit intressant med ekonomi och hade jag inte valt att läsa till lärare så hade nästa yrke varit inom ekonomi. Jag valde att starta mitt företag för att kunna hjälpa andra med deras problem och vägleda dem så de uppfyller alla lagar och krav det finns på företag idag.

Vad ser du mest fram emot när du går till jobbet?
Lösa problem och utveckla mina arbetsmetoder. Jag har under 2 års tid studerat heltid på en yrkeshögskola och inte haft så mycket tid till mitt egna företag. I december tar jag examen och hoppas på att få utveckla mitt företag och att hjälpa andra att utveckla sina.

Vilken är din största utmaning i företagandet?
Att skapa en sund balans mellan arbetet och privatlivet.
 

Företaget drivs av: Malin Björk
Hemsida: www.bjorkensekonomi.se
Facebook: Björkens ekonomi
Instagram: bjorkensekonomi.se

Wahlsten Art

Kan du berätta lite mer om idén bakom ditt företag?
Wahlsten Art är mitt fjärde företag som jag driver. Av alla mina tidigare företag och arbeten som jag haft genom livet har jag plockat russinen ur kakorna och satt ihop allt det bästa till ett företag. I mitt företag får jag utlopp för all min kreativitet. Jag får skriva, fotografera, skapa konst av drivved, tryckmaterial så som små grattis- och hälsningskort som jag säljer till present- och blomsterbutiker. Nu i höst kommer jag att trycka servetter som redan nu flera av mina 30 återförsäljare har sagt att de vill sälja i sina butiker. 

Vilken är din största utmaning i företagandet?
Jag är en person som är väldigt driven och framåt. Precis lika mycket som att det är en styrka hos mig har det också varit det som lagt fälleben på mig. Så för några år sedan hamnade jag i den berömda väggen. Och efter det har jag behövt lära mig att dra ner på mitt höga tempo och prioritera. Och det är faktiskt en stor utmaningen för mig och säga nej till saker fast jag tycker det är roligt.  

Vad ser du mest fram emot när du går till jobbet?
Skapandet och alla underbara människor jag får möjligheten att hänga med. Jag har fått så många nya kontakter med människor som jag är helt säker på kommer att stanna i mitt liv förevigt. För mig är relationer i livet det viktigaste, både privat och i arbetslivet.

Om man funderar på att starta eget, vad vill du tipsa henne/honom om?Jag vill dela med mig av ett fint tips som jag fick en gång av min storebror; ”våga prata högt om dina drömmar”. Plötsligt en dag hör rätt person med rätt kontakter detta och det kan leda till mycket bra saker. Detta har skett flertalet gånger för mig! 

Förutom det så lyssna på din magkänsla, våga och kör! Man kan komma på tusen olika anledningar till varför man inte borde starta just nu, men det blir aldrig ett bra tillfälle. Får du göra det du älskar så kommer det att synas, och syns det kommer det att generera till jobb. 

Företaget drivs av: Erika Whalsten
Hemsida: www.wahlstenart.com
Facebook: Wahlsten Art
Instagram: wahlstenart

FRITIDSBANKEN

Kan du berätta lite mer om idén bakom ditt företag?
Idén kläcktes av Carina Haak, diakon i Deje i Värmland. I januari 2013 uppmärksammade hon att alla barn inte hade samma möjligheter att delta i skolans idrottsverksamhet, och tänkte att det var ”märkligt att det inte gick att låna utrustning”. Med det som utgångspunkt startades den första Fritidsbanken.

I Laholm kom vi igång 2018 och hade invigning i oktober samma år. Det var en otroligt rolig tid, vi hade ju ingen aning om hur motiverade folk var av att skänka sina prylar till oss, men Laholmarna var helt fantastiska, under denna tiden som vi varit igång har vi fått in mer än 12 000 prylar som vi kan låna ut gratis till alla som vill aktivera sig.

Fritidsbankens grundpelare är: Alla får låna,  Allt är gratis, Återanvänd utrustning. Det är alltså helt kostnadsfritt att låna på Fritidsbanken, vi tar inte ut några depositions- eller förseningsavgifter. Skulle något råka gå sönder försöker vi laga det och om inte det går så blir du inte ersättningsskyldig. Vi har ju tillsammans bidragit till att utrustningen har använts så länge som möjligt istället för att det samlar damm i något förråd.

Vilken är din största utmaning i företagandet?
Utmaningarna förändras hela tiden, men en sak som alltid följer med oss är nog utrymmet, vi vill ju att allt man kan låna ska synas så att man kan komma på nya idéer på vad man vill hitta på. En annan utmaning är att nå ut till alla, de flesta känner till oss men vi vill även nå ut med vad vi kan göra, som till exempel att komma ut till skolor och särskilda boenden eller att man kan låna till barnkalas, företagets sommarfest eller föreningens läger och så vidare.

Vad ser du mest fram emot när du går till jobbet?
Det måste vara alla härliga besökare. Att varje dag få möjligheten att höra om vilken fantastisk idé det är att kunna låna prylar och alla som är så tacksamma när de lämnar tillbaka sakerna är verkligen det bästa som finns.

Om man funderar på att starta eget, vad vill du tipsa henne/honom om?
Att vara envis och aldrig ge upp när det känns som att det står still, det tar ofta lång tid att etablera. Ibland kan det kännas lite påträngande att lägga ut på exempelvis sociala medier för ofta, men saken är att man måste se det flera gånger innan man fattar, att man ska bli nyfiken och sen behöver man se det några gånger till innan man gör något åt det. Jag tror det beror mycket på det enorma flödet man blir överöst av från alla håll, mycket av det går obemärkt förbi och därför blir bland annat upprepningen viktig.​​​​​​

Företaget drivs av: Laholms Röda Korskrets
Det är de anställda Matilda Wikholm och Jenny Hallengård som har svarat på frågorna ovan.
Hemsida med lagersaldo: 
www.fritidsbanken.se/fritidsbank/laholm/
Facebook: www.facebook.com/fritidsbankenlaholm 
Instagram: www.instagram.com/fritidsbankenlaholm/
Adress: Stationsgatan 4 i Laholm.
Kontaktuppgifter: 0737 465 120, laholm@fritidsbanken.se

STENALYCKANS SKOG & HÄSTTJÄNST

Kan du berätta lite mer om idén bakom ditt företag?
Från början var tanken att på ett naturvänligare sätt få ut vårt eget virke från skogen, och att få användning av hästarna. Men efter att jag gått Kuskutbildningen inom brukshästkörning, så visade det sig att det finns efterfrågan på att bedriva naturvänligare skogsbruk. Det är även efterfrågan i vissa kommuner på att sköta grönytor med häst. Samt skogliga åtgärder i naturreservat. Ta föl på vårt sto var först en rolig erfarenhet, eftersom att den nordsvenska brukshästen är utrotningshotad. Men nu har det blivit några föl och vi har även en godkänd avelshingst. Så nu bedriver vi nog avel. Utbildning av unghästar har visat sig vara väldigt roligt, att få se dem utvecklas inom körning är otroligt spännande. Lika roligt är det att få lära nya kuskar att köra häst.

Vilken är din största utmaning i företagandet?
Den största utmaningen är att nå ut till nya kunder, samt att arbeta med skogsägares fördomar mot att använda hästen i skogsbruket. 

Vad ser du mest fram emot när du går till jobbet?Vi lever med hästarna alla dagar i veckan, de ska skötas och tränas. Därför är det svårt att skilja på jobb och fritid, men att köra häst är alltid tillfredsställande. 

Om man funderar på att starta eget, vad vill du tipsa henne/honom om?
Våga följa dina drömmar. Ta hjälp av människor som varit entreprenörer ett tag. Utbilda dig där du saknar kunskap. 

Företaget drivs av: Åsa Zetterquist och hennes företag finns i Putsered 32, 31252 Knäred
Facebook:  Stenalyckan Skog & Hästtjänst

KAFFE & BÖNER

Kan du berätta lite mer om idén bakom ditt företag?

Jag brinner för möten med människor, de där samtalen som dyker upp som man inser efteråt att här hände det något. Stort som smått. Mitt jobb som pastor går mycket ut på detta, att gå jämte människor på deras livsväg.

Jag har alltid haft ett nördigt kaffeintresse och experimenterat med olika lattesmaker hemma men trodde aldrig jag skulle få tillfälle att kombinera detta intresse med mitt yrkesliv. Men en kväll för några år sedan när jag skulle lägga mig så fylldes mitt huvud av massor av idéer på hur man skulle kunna skapa en mötesplats i Missionshuset med kaffe som den sammanbindande länken. Vi hade nämligen under några år varit i en process där vi funderade mycket på hur vi skulle jobba framöver, hur man är kyrka i den tid vi lever i nu. Jag bollade idén med några stycken och sedan är resten historia som man säger.

Vi har haft vårt specialkaffe café ”Kaffe & Böner” öppet i ett år och det har gått över förväntan både med människomöten och omsättning.

Vilken är din största utmaning i företagandet?
Jag är väldigt mycket entreprenör i min personlighet och en utmaning och risk är att jag blir lite uttråkad och att det blir vardag snabbt. Jag behöver utveckling och att det händer saker för att vara den bästa versionen av mig själv. Utmaningen blir att sakta ner ibland så andra hänger med och samtidigt inte tappa gnistan och visionen.
 
Vad ser du mest fram emot när du går till jobbet?
Alla människor jag ska möta!

Om man funderar på att starta eget, vad vill du tipsa henne/honom om?
Som många andra sagt så säger jag, Våga gå! Be och sök efter öppnade dörrar och se vad som händer när du går igenom dem. Stängs en dörr, ge inte upp och jobba vidare så kommer en ny öppnas längre fram. 

Företaget drivs av: Sara Linnarsson och kafét finns på Ryssgatan 11, Laholm. 
Hemsida:    www.missionshuset.se/missionshuset/extern/kaffeoboner.htm
Facebook:   www.facebook.com/kaffeochboner
Instagram:  www.instagram.com/kaffeoboner

FJORD CONSULTING

Kan du berätta lite mer om idén bakom ditt företag?

Jag är konsult, och jobbar med medicintekniska produkter och företag. En medicinteknisk produkt är en produkt som på något sätt behandlar eller lindrar en sjukdom, skada eller funktionsnedsättning. Det kan vara allt ifrån ett plåster, glasögon till en pacemaker. För att säkerställa att produkterna är säkra och uppfyller sitt avsedda ändamål, så finns det regelverk och standarder som styr hur dessa produkter som utvecklas, tillverkas, marknadsföras och säljas. Min roll är att stödja och guida företag i att förstå vad de ska göra, samt hjälpa dem att göra rätt. Jag jobbar med små innovativa företag samt stora multinationella företag.

För att balansera denna strikta värld så är jag också konstnär. För mig är det viktigt att få skapa, använda mina händer och båda mina hjärnhalvor. Jag arbetar med flera olika material och tekniker; bland annat textilier, färger och fotografi. Dessa kombineras ofta i ett konstverk, med syfte att förstärka vissa delar av bilden. För närvarande är mina kameror mitt huvudsakliga verktyg, med fokus på analog fotografering. Att vara kreativ ger mig en känsla av tillfredsställelse, mitt inre-jag kommer till ro.

Vilken är din största utmaning i företagandet?
Jag utmanas av att få en balans mellan att vara konsult och konstnär, och att få en balanserad arbetsvecka. Jag jobbar nästan uteslutande från mitt hemmakontor, och har mina kunder runt om i världen. Jag behöver vara tillgänglig då de kan, och ibland blir det lite många bollar i luften samtidigt, vilket gör det utmanande att hålla fokus.

Vad ser du mest fram emot när du går till jobbet?
Att få bidra med min kompetens, att vara med och utveckla produkter som göra livet bättre för någon. Och att få skapa min konst.

Om man funderar på att starta eget, vad vill du tipsa henne/honom om?
Våga testa. Var beredd på att det inte alltid är enkelt eller roligt varje dag, men friheten det ger är fantastiskt! Hör av dig till någon sam tagit steget, ställ frågor, få råd och tips.

Företaget drivs av: Helena Hjälmefjord
Hemsida:    Konsult: www.fjordconsulting.se
                      Konst: www.helenahjalmefjord.se
Facebook:   www.facebook.com/helena.hjalmefjord
                      www.facebook.com/helenahjalmefjordartist

Instagram: www.instagram.com/arthelenahjalmefjord
                      www.instagram.com/helena_lookingatlife

SKOGABY LANTBRUK

Kan du berätta lite mer om idén bakom ditt företag?
Skogaby Lantbruk är ju från början ett medelstort lantbruk med köttproduktion, först av gris och sen av nötkött. Det startades av min man och min svärfar. När jag kom in i bilden och tog över efter svärfar kom sommaren 2018 och vi valde att minska ner på köttproduktionen och valde en annan produktion med dikor där vi själva föder upp djuren hela vägen, istället för att köpa in kalvar från mjölkgårdar och föda upp som vi gjorde förr. Och istället så öppnade vi musteriet och gårdsbutiken hösten 2020.

Vilken är din största utmaning i företagandet?
Planering, utan tvekan.

Vad ser du mest fram emot när du går till jobbet?
Jag lever ju jobbet kan man säga, och det roligaste är både djuren, att nu under betessäsongen titta till de varje dag och se hur fint de har det, hur väl de mår. Och att skapa i musteriet, att prova göra nya drycker, göra på olika sätt, hela tiden lära mig nytt.

Om man funderar på att starta eget, vad vill du tipsa henne/honom om?
Gör något du tycker om, och tro på det du gör. Börja smått och väx i lagom takt. Och planering är viktigt.

Företaget drivs av: Josefine och Marcus Lindmark
Skogaby Lantbruk finns på adressen Vessinge Bergstorp, Laholm. 
Facebook: www.facebook.com/skogabylantbruk
Instagram: www.instagram.com/skogabylantbruk

 

HISHULTS ALPACKOR

Kan du berätta lite mer om idén bakom ditt företag?
Min idé till mitt företag kom av att jag älskar att sticka, och att jag tycker om djur. Jag ville ha det mer än ett fritidsintresse. Att ha det som hobby i början, så man ha en ekonomi att luta sig mot. Att successivt bygga upp det.

Vilken är din största utmaning i företagandet?
Allt inom teknik, därför är det bra att ha barn som kan hjälpa till.

Vad ser du mest fram emot när du går till jobbet?
Skapaglädjen, att få skapa något som jag själv väljer jag vill göra.

Om man funderar på att starta eget, vad vill du tipsa henne/honom om?
Att ha det som hobby i början, så man ha en ekonomi att luta sig mot. Att successivt bygga upp det.

Företaget drivs av: Anneli Sörensen.
Ni kan besöka alpackorna hennes butik på Ramsjövägen 2 i Hishult.  
Facebook: Hishults alpackorFacebook
Instagram: www.instagram.com/hishultsalpackor
 

LAGER BÅSTAD

Kan du berätta lite mer om idén bakom ditt företag?

Idén bakom företaget är att erbjuda ett sortiment av prisvärda kläder för hela familjen. Just nu ingår märken som bl a Vero Moda, Soyaconcept, JDY, Cream och Gemini i sortimentet. Name it, Jack & Jones, Selected, Lindbergh, Duffy och Rieker är andra kända märken som också är representerade på Lager Båstad. Det är ett ständigt pågående arbete att försöka hitta bra samarbetspartners som kan erbjuda produkter som kunderna efterfrågar.
 
Genom att lägga stor vikt vid personlig service jobbar butiken ständigt med kundnöjdheten i fokus. Tanken är att kunden alltid ska känna sig välkommen till butiken oavsett om den vill titta och få inspiration eller om den behöver hjälp med att inhandla en helt ny garderob.
 
Jag och min man Anders har drivit klädbutik både i Hässleholm och i Kristianstad, innan beslutet togs att istället satsa på en helt ny butik och ort – Lager Båstad i Östra Karup/Båstad. I år firar Lager Båstad 10 år som butik, vilket är jätteroligt!

Vilken är din största utmaning i företagandet?Den största utmaningen är att tillgodose behovet som kunderna har av prisvärda kläder och skor, då detta till viss del förändras över tid.

Pandemin har varit en stor utmaning då både köpbeteende och vilken typ av varor som efterfrågas, har ändrats på kort tid.
 

Vad ser du mest fram emot när du går till jobbet?
Att träffa ”gänget” på jobbet är alltid roligt och jag ser extra mycket fram emot de dagar då det är dags för säsongsbyte och omdisponering av ytorna i butiken. Att se reaktionen från både personal och kunder när man gjort om i butiken, är fantastiskt roligt. Jag gillar dessutom utmaningar och att hitta lösningar på uppkomna problem.
 
Min man Anders älskar de dagliga mötena med alla kunder i butiken. Marknadsföring och att ständigt finna nya vägar att nå ut till nya och befintliga kunder är också något som Anders brinner för. Vi kompletterar varandra i vardagen!

Om man funderar på att starta eget, vad vill du tipsa henne/honom om?
Ett bra kontaktnät är viktigt. Att göra research i området där man vill etablera sig är också a och o. Gå in med öppna ögon i företagandet och var beredd på att det kommer bli mycket jobb. Om du ska anställa personal så försök att finna kollegor som brinner för det de gör!
 
Företaget drivs av: Madeleine & Anders Jedhammar
Adress: Tomtaholmsvägen 1, Östra Karup
Hemsida: www.lagerbastad.se
Facebook: www.facebook.com/LagerBastad
Instagram: www.instagram.com/lagerbastadmode

 

JE HUSDESIGN AB

Kan du berätta lite mer om idén bakom ditt företag?

Sen jag var liten har jag alltid drömt om att jobba med inredning och rita hus. Därför var det självklart att mitt gymnasieval blev Design-Inredning och efter det en YH-utbildning där jag läste CAD-Konstruktör inom bygg. Efter skolan fick jag jobb som husdesigner och där märkte jag hur kul det var att rita hus och skapa ett boende som skulle passa efter kundens önskemål och tomtens form. Företaget gick tyvärr i konkurs och jag fick jobb på ett samarbetsföretag där jag ritade utfackningsväggar. Det var under den tiden som jag kände att jag saknade att rita hus, så under Oktober 2020 startade jag min firma och jag får nu rita hus igen.

Vilken är din största utmaning i företagandet?
Jag vill så mycket och det är svårt att bromsa sig själv och planera tiden så jag hinner med allt.

Vad ser du mest fram emot när du går till jobbet?
Att få hjälpa någon annan med deras byggprojekt vare sig det är stort eller litet. Det roligaste är att få rita upp ett hus med alla önskemål om vad som ska få plats. Jag gillar även friheten i att vara egen då man kan bestämma så mycket mer över sin tid och hur man lägger upp jobben.

Om man funderar på att starta eget, vad vill du tipsa henne/honom om?
Våga satsa och tro på sig själv. Har man en bra idé och tror på den så är det bara att köra.
Gör upp en budget på allt du behöver köpa in till företaget och lite andra fasta kostnader och sen en plan på hur mycket du tänkt jobba och vad du tänkt debitera, då kan du se i god tid om det verkar gå runt eller om du behöver ändra på något.  

Företaget drivs av: Jennifer Enochsson.
Adress: Industrigatan 18 i Laholm.
Hemsida: www.jehusdesign.com
Facebook: www.facebook.com/jehusdesignab
Instagram: www.instagram.com/jehusdesignab

EKONOMIBYRÅN I KNÄRED 

Kan du berätta lite mer om idén bakom ditt företag? 

Idén att starta eget fanns egentligen redan innan jag började jobba så att säga, jag hade föräldrar som startat eget och kände att det där lite är min grej. Sköta sig själv, kunna prioritera kunder och så vidare men kände att jag behövde erfarenhet och kunskap, ett nätverk och skaffa mig rutiner. När jag kom till en punkt på mitt arbete där jag kände att det handlade om att gå in i väggen eller starta eget då var inte valet svårt.

Vilken är din största utmaning i företagandet? 
Min största utmaning är nog att lära mig säga nej. Att dygnet inte har mer än 24 timmar... Det är något jag frågar mina kunder ständigt men som är väldigt svårt att leva efter själv. Jag vill så mycket och har därför en tendens att tro att mitt dygn är längre än andras. Samtidigt älskar jag det jag gör och då får man energi av det man gör och arbetar med.

Vad ser du mest fram emot när du går till jobbet? 
Jag ser fram emot att varje dag kunna hjälpa företagare till en bättre ekonomi, en bättre förståelse för sin bokföring, för sina papper och att man ska förstå. Många gånger kommer företagare till mig och har varit på större byråer där dom är en liten del i mängden bara, man känner sig för liten. Jag vill se varje kund och har förmånen att faktiskt ha tid att göra det. För mig är varje kund viktig. Det är viktigt för mig att kunden känner att den faktiskt är det också. Omväxlingen i mitt arbete gör att det blir väldigt roligt, ingen dag är den andra lik.

Företaget drivs av: Ulrica Fyhrlund 
Adress
: Knäred
Hemsida: www.ekonomibyrånknäred.se
Facebook: www.facebook.com/ekonomibyraniknared

FÖRETAG I FOKUS

VESTERGÅRDS GRAFISKA 

Kan du berätta lite mer om idén bakom ditt företag? 

Jag är en kreativ Art Director och Grafisk Formgivare med en gedigen utbildning i färg, form, designteknik,  kommunikation och projektledning. Jag har arbetat mer än ett decenium inom branschen på större företag vilket gjort att jag förvarvat mycket erfarenhet, bred kunskap och ett stort nätverk. Med åren har min passion för kreativ kommunikation bara blivit större, förfrågningar från företagare började dyka upp mer frekvent och drömmen om att starta eget växte. Våren 2020 kände jag att det var dags att ta klivet att förverkliga min dröm. 
Jag brinner verkligen för att hjälpa små och stora företag att växa genom sin kommunikation och jag älskar  det som många företagare känner är en grafisk djungel. Jag hjälper till att strukturera, förbättra och ge liv åt den grafiska formen och hittar den röda tråden för företaget. Jag gör det mesta inom grafisk formgivning  och kommunikation, t.ex: grafiska profiler, loggor, strategisk kommunikationsplanering, grafiska mallar,  illustrationer, annonser, broschyrer, flyers, visitkort, copytexter, företagspresentationer, skyltar, mässor, foto, facebooksidor, webb med mera. Jag hjälper även privatpersoner med kalas/festmaterial. 
Så behöver du en ny proffsig grafisk profil till ditt företag, material till kalaset eller något annat inom grafisk  design och kreativ kommunikation? Varmt välkommen att kontakta mig! 

Vilken är din största utmaning i företagandet? 
Passionen jag känner för kommunikation och grafisk form är en av mina största drivkrafter men samtidigt  också en av mina största utmaningar! Det inte är så lätt att trycka på paus när hjärnan flödar över med  idéer!! 

Vad ser du mest fram emot när du går till jobbet? 
Att få hjälpa egenföretagare som berättar om sitt företag med passion och glöd i blicken. Det gör att min  egen glöd tänds och det blir så roligt att jobba att det riktigt pirrar i hela kroppen! Men även möjligheten  att planera och lägga upp min arbetsdag precis så som jag vill. Om jag vill hämta barnen tidigare eller gå ut  med hunden så gör jag det.  

Om man funderar på att starta eget, vad vill du tipsa henne/honom om? 
Våga och tro på dig själv! Ta hjälp till det du är osäker på. Men var också rädd om dig. Spring inte på för fort  och fastna i din egen bubbla. Planera tiden noga och håll dig till planen. 

Företaget drivs av: Mikaela Jakobsson 
Adress
: Utgår från Trälshult utanför Knäred 
Hemsida: www.vestergardsgrafiska.se 
Facebook: www.facebook.com/vestergardsgrafiska 
Instagram: www.instagram.com/vestergardsgrafiska

carlinhealing

Kan du berätta lite mer om idén bakom ditt företag?
Med tanke på att vi i dagens läge är ganska stressade och har fullspäckad vardag önskar jag kunna ge människor möjligheten att stressa ner i vardagen. Att få ge kroppen en chans att läka inifrån och ut då man möter olika motgångar genom livet och att få fokusera på det som är viktigt.

Kunder som kommer till mig är oftast trötta på sin vardag och önskar en förändring av något slag.

Vilken är din största utmaning i företagandet?
Att nå ut till de människor som fortfarande tror att det jag sysslar med är något påhitt. Det finns mycket fördomar kring healing, själv kallar jag mig för energiarbetare då jag själv anser att det är energier man arbetar med.

Healing är ett gammalt alternativ som kommer tillbaka alltmer och mycket bra komplement till sjukvård.

Vad ser du mest fram emot när du går till jobbet?
Hur jag på mitt bästa sätt kan bidra till ett gladare Sverige eftersom psykisk ohälsa är så utbredd.

Om man funderar på att starta eget, vad vill du tipsa henne/honom om?
Våga vara modig! Tro på din idé som du brinner för. Kör på ärligt och rakt.

Företaget drivs av: Caroline Lindkvist
Adress
: Utgår från Vallberga
Hemsida: www.carlinhealing.se
E-post: carlinhealing@gmail.com

arboristylva

Kan du berätta lite mer om idén bakom ditt företag?
Jag är i grunden civilingenjör i maskinteknik men märkte att jag började bli påverkad av att sitta inne hela dagarna. Särskilt på vintern när kontoret gjorde att jag missade de få soltimmarna som dagen gav. Från kontoret såg jag några stora tallar och tänkte att där ute skulle man vara. Sagt och gjort sökte jag in till Hvilan arboristutbildning som är en tvåårig yrkesutbildning. Att läsa till arborist kändes inte främmande för mig då jag är uppvuxen med att vara på familjens skogsgård på helgerna. Min mamma är skogsmästare och utbildar i motorsåg och när jag gick i gymnasiet tog jag körkort för motorsåg. Att sedan kombinera detta med klättring som redan var min hobby var inte svårt. 

På företaget erbjuder vi (arborister ska inte jobba ensamma så jag tar in en underentreprenör) i dagsläget avancerade fällningar och nerplockning av träd genom klättring och riggning av grenar. Vi utför beskärningar av träd som behöver minskas i storlek, hållas i samma storlek, hamlas eller städas från döda grenar. Vi beskär fruktträd och erbjuder borttransport av grenar och hela träd. Vi klipper även häck och erbjuder hjälp med trädval och nyplantering.

Vilken är din största utmaning i företagandet?
Min största utmaning i företaget är att få ihop planeringen. Då jag är nystartad vill jag väldigt mycket och allt är väldigt kul, detta gör att många dagar blir långa och att jag ofta jobbar helg. 

Vad ser du mest fram emot när du går till jobbet?
Att komma till någons trädgård är som att bli inbjuden till en del av deras hem. Allas trädgårdar är olika och det är även jobben där. Jag ser mest fram emot den problemlösning som varierande jobb ger. Variationen att en dag få klippa fruktträd för att nästa dag ta ner ett stort träd som lutar över ett hus eller en väg gör att jag aldrig kommer att tröttna. 

Arboristbranschen är relativt ny i Sverige och det forskas mycket inom trädvård och sjukdomar hos träd. Att hålla sig uppdaterad är spännande och när man sedan stöter på det man läst om i fält är det jättekul att veta hur det fungerar och varför det ser ut som det gör. 

Om man funderar på att starta eget, vad vill du tipsa henne/honom om?
Undersök din idé utifrån de tre frågorna:
Vad är jag bra på?
Vad tycker jag är roligt?
Vad efterfrågas på marknaden?
Om du hittar något som stämmer in på alla tre är det bara att köra på! 

Företaget drivs av: Ylva Clausén Wingårdh
Adress: Utgår från Mästocka
Hemsida: www.arboristylva.se
Facebook: www.facebook.com/arboristylva
Instagram: www.instagram.com/arboristylva/

LUSPUDEL

Kan du berätta lite mer om idén bakom ditt företag?
Min tanke är att kunna erbjuda en fackhandel. En riktig fackhandel så som det var förr, där man gick in i en specialbutik för att kunna få goda råd och tips av en sakkunnig. Inte bara betala i en bemannad kassa.
Jag vill också kunna erbjuda alternativ med ett mer hållbart tänk. T ex svenska fettgarvade läderkoppel, eller tuggben gjorda på nordisk nöt-, eller älghud.
Förutom butiken erbjuder jag även kurser och privat träning för hundägare. För mig är djuren och allt omkring en hel livsstil. Jag har flera husdjur själv och lägger även större delen av min fritid på träning, tävling, uppfödning och bara umgås med mina djur.

Vilken är din största utmaning i företagandet?
Min största utmaning är att jag fortfarande har ett nystartat bolag, med allt vad det innebär. Jag önskar också att jag hade mer tid så jag kunde erbjuda fler kurser, föreläsningar och event. 

Vad ser du mest fram emot när du går till jobbet?
Jag kommer från en större kedja, så för mig är friheten fantastisk! Jag får ge kunderna den servicen jag vill, beställa hem de varorna som jag tycker håller kvalité nog och jag kan styra mitt sortiment efter vad kunderna önskar. En fantastisk förmån jag har är såklart också alla underbara kundmöten, med både två- och fyrbenta. När det kommer in vackra katter, eller jag har en hel valpkurs full med lurviga valpar, då blir man lycklig!

Om man funderar på att starta eget, vad vill du tipsa henne/honom om?
Var beredd på att jobba hårt. Se till att ha rätt personer runt dig som du litar på. Jag bytte revisor när jag startade detta bolaget och det bästa jag har gjort!  Våga också be om hjälp. De flesta människor älskar att få hjälpa till och dela med sig av den kunskapen de besitter. 

Luspudel drivs av Cristina Lundgren.
Hennes butik kan ni besöka på Industrigatan 3 i Laholm.
Hemsida:
www.luspudel.com
Facebook: facebook.com/Luspudel
Instagram: instagram.com/luspudel_laholm

Carolinas Bowenterapi & Massage

Kan du berätta lite mer om idén bakom ditt företag?
Jag har länge intresserat mig för mig hälsa och hur vi kan påverka med små enkla medel. Både genom kost, rörelse och psykiskt välbefinnande. Många människor idag lever med stora krav av prestation i vardagen. Ett av många exempel kan vara monotona arbetsmönster under tidspress, eller att kraven om att alltid vara tillgänglig på jobbet och på fritiden. Detta påverkar, vilket kan leda till stress och överansträngning av skelett och muskler. Med bra näringsrik kost, rörlighets/styrketräning avslappning/vilopauser i vardagen så finns det förutsättning för återhämtning. Massagen kan då vara ett av många bra komplement. En stund av lugn och närvaro.
Har tidigare arbetat inom vård & omsorg samt inom barnomsorgen. I mötet med människor gav det mig ett intresse och nyfikenhet kring vår kropp och hälsa. Det blev en hel del litteratur och googlande. På så vis kom jag i kontakt med Bowentekniken och läraren Monika Lindblom i Laholm. Sagt och gjort anmälde jag mig till denna utbildning. Med hennes inspiration och breda kunskap öppnades nya tankar och visioner om människokroppen. Idén till mitt företag föddes i samband med detta då jag för tre år sedan startade eget och mottagning på vår gård i Ysby. Därefter följde fortbildningar samt ny utbildning inom klassisk massage, gravid/lymf och idrottsmassage med inriktning idrotts/arbetsrelaterade skador, diagnostik och rehabilitering via massage.
Härnäst följer utbildning inom Yinyoga. Yogan är fantastisk och vilka underverk den kan göra för en stel kropp och trött kropp. Det tränar, stretchar, balanserar, samt ger sinnesro. Att bara vara för en stund.

Vilken är din största utmaning i företagandet?
Jag ser utmaningar varje dag i mitt arbete. Symtom och diagnoser av både lättare och ”tuffare” karaktär. Ibland ser man kopplingen till problemet nästan direkt, dock ibland krävs det att man förmedlar kund vidare till exempelvis läkarvård, kiropraktik, naprapat, osteopat, fysio/sjukgymnast etc, för bästa resultat och hjälp till kund. Utmaning ser olika ut för mig. Framförallt att kund ska känna sig nöjd med sin behandling, samt att utmaningen även kan vara att lösa symtomet.

Vad ser du mest fram emot när du går till jobbet?
Mötet med kunderna är stimulerande och utvecklande. Via Mihais Friskvård & Kiropraktik har jag även företagsmassagen som erbjuder friskvård till de anställda som även det är omväxlande och givande. Där Kiropraktor även ingår vilket är till stor hjälp i rehabilitering samt en trygghet i mitt yrke

Om man funderar på att starta eget, vad vill du tipsa henne/honom om?
Att våga lita på sin vision. Ta hjälp av den kompetens som finns runt om dig i din kommun. I mitt fall kontaktade jag Näringslivsenheten i Laholm och Anna-Lena Karlsson. Där fick jag mycket hjälp med att komma igång. Man har ju såklart ett egenansvar med det ger bra coachning och leder dig till rätt instanser. Gör upp en plan, sätt delmål och prova dig fram. 

Soliga hälsningar!

Carolina

Facebook: www.facebook.com/carolinasmassage/
Hemsida: carolinasbowenterapi.vpsite.se

BLOMSTERDESIGN

Kan du berätta lite mer om idén bakom ditt företag?
När jag för 20 år sedan tog över Express blomster som det då hette. Fanns det inte mycket till plan. Mer en passion för blommor och jag hade tidigt bestämt mig för att bli egenföretagare. Resan fram till idag har bjudit på otroligt mycket roliga resor, inköp, roliga och utmanande uppdrag och spännande människor men också kantat av svåra beslut och hårt arbete. 

Vilken är din största utmaning i företagandet?
En av de största utmaningarna är att pyssla ihop ett bra fungerande team. Det betyder oerhört mycket med bra lagspelare. Då klarar man alla motgångar. 

Vad ser du mest fram emot när du går till jobbet?
Det jag ser mest fram emot med mitt jobb är variationen. Ingen dag är den andra lik. 

Om man funderar på att starta eget, vad vill du tipsa henne/honom om?
Om man funderar på att starta eget då tycker jag verkligen man ska göra det. Det är en otroligt roligt resa och utmaningarna finns här likaväl som i en anställning,  skillnaden är att det är du som väljer destinationen. 

Med varma hälsningar

Johanna Thuresson
Blomsterdesign AB
Mellby Center
Söderleden 1 i Mellbystrand

Blomsterdesign trädgård,
Rombergs väg 62 i Mellbystrand

Facebook: www.facebook.com/blomsterdesignmellbystrand
Instagram: www.instagram.com/blomsterdesign
Hemsida: www.blomsterdesign.se

HELIANTHUS BIOPATI

Kan du berätta lite mer om idén bakom ditt företag?
Helianthus är det latinska namnet för solros. Solrosen representerar den starka kraften som finns i naturen. Ett litet frö rymmer energi till en flera meter hög växt. Den naturkraften bär vi alla på om vi bara får rätt näring och förutsättningar. Helianthus kan också ge en rolig ordlek HEL I ANettes HUS.
 
Egen ohälsa ledde mig in på den här banan när jag själv sökte vägar till läkning. Bland annat lärde jag mig öronakupunktur för att kunna behandla mig själv vid migrän. Jag vill ge människor redskap till att stärka den självläkande förmågan, få dem att förstå sin egen kropp och vad den behöver för att må bra.

Vilken är din största utmaning i företagandet?
Att få ekonomi i det jag gör, både att hushålla med mina egna krafter, gränssättning och samtidigt få en hyfsad inkomst. 

Vad ser du mest fram emot när du går till jobbet?
Det är att ge människor hopp och tilltro till sin egen läkeförmåga. Jag gläds med varje litet framsteg en klient gör, att se hur det påverkar deras livskvalité.

Om man funderar på att starta eget, vad vill du tipsa henne/honom om?
Sätt upp målbilder, hur du vill arbeta. Ta en bit i taget och våga göra misstag. Ta gärna hjälp av Timbanken för att få professionell hjälp med det du tycker är svårt.
 
Helianthus Biopati drivs av Anette Olsson.
Henne kan ni besöka på Tvärvägen 6 i Mellbystrand.
Hemsida: www.helianthusbiopati.se
Facebook: www.facebook.com/helianthusbiopati

Dönardalen

Kan du berätta lite mer om idén bakom ert företag?
Iden till vårt företag fick jag från min förra arbetsgivare som ville ha sitt lamm packat och klart och köpte det från någon annan än mig. Blev lite förvånad men såklart, packat och klart med etiketter och en beskrivning på tillagning på varje paket gör det enkelt för kunden.
 
Sillen har jag ätit sedan 1994 då jag hittade den i Hasslövs lilla livs och sedan i Börkered. När jag skulle köpa sillen 2007 hos Vallängen sa jag att jag var intresserad av att sälja vidare recepten, vilket dom var. Barnen var vuxna och ingen ville ta över, påsken 2008 tog vi över och sålde våra första sillinläggningar.

Vi är även biodlare men i ytterst liten skala men säljer en del honung i gårdsbutiken.

Vi har utvecklat verksamheten med grillade lammburgare som säljs på större event och marknader, grillkvällar på sommaren i Dönardalen, ett stort sortiment av charkuterier på fårkött och nya recept på sillinläggningar.

Vilken är er största utmaning i företagandet?
Vår utmaning är vår lantliga placering då kunderna har ont om tid och kommer då det är påsk, midsommar och jul för att köpa sill. Beroende på sommarvädret har vi besök i vår gårdsbutik, vid varmt väder färre vid mulet fler besök.
En begränsande faktor är att vi är bara två som ska driva gården med lammuppfödning, foderproduktion och gårdsbutiken med produktion, styckning och försäljning på marknader. Ibland tar vi hjälp av barn och vänner.

Vad ser du mest fram emot när du går till jobbet?
Jag ser framemot att vi har så omväxlande uppgifter över året och det blir aldrig tråkigt, utejobb och innejobb, marknader och gårdsbutik och träffa alla kunder som tycker om det vi gör och kommer tillbaka år efter år.

Om man funderar på att starta eget, vad vill du tipsa henne/honom om?
Starta något du brinner för och är passionerad över, det smittar över på sammarbetspartners, kollegor och det älskar man som kund. Det kanske inte är pengarna som ska styra i första hand men såklart ska du kunna leva på din verksamhet.
 
Dönardalen drivs av Brigitte & Mikael.
Gårdsbutiken finns i Våxtorp på Rössjöholmsvägen
Hemsida: www.donardalen.se
Facebook: www.facebook.com/lammsillhonung
Instagram: www.instagram.com/donardalen/

LUGNET PÅ ÅSEN

Kan du berätta lite mer om idén bakom ditt företag?
I stort sett alla kvinnor behöver hjälp att prova ut en behå och oftast behövs experthjälp.
 
Vilken är din största utmaning i företagandet?
Att få kvinnorna att komma till butiken eftersom väldigt få tycker att det är roligt att prova ut en behå.

Vad ser du mest fram emot när du går till jobbet?
Att träffa kunderna och att se dem gå hem nöjda med en insikt att det faktiskt finns något som passar dem.

Om man funderar på att starta eget, vad vill du tipsa henne/honom om?
Vikten av samarbete mellan olika aktörer, att våga sticka ut näsan för att synas och att verkligen ha något som gör ditt företag speciellt.
 
Lugnet på Åsen drivs av Maria Dahlman.
Hennes mysiga butik finns Våxtorp på Bygatan 8.
Hemsida: www.lugnetpaasen.se
Facebook: www.facebook.com/Lugnetpaasen/
Instagram: www.instagram.com/lugnetpaasen/

Vill du presentera dig här på Företag i fokus?
Skicka en intresseanmälan till medlem@winnetlaholm.se         

LÄnkar till winnet: