FÖRETAG I FOKUS

EKONOMIBYRÅN I KNÄRED 

Kan du berätta lite mer om idén bakom ditt företag? 

Idén att starta eget fanns egentligen redan innan jag började jobba så att säga, jag hade föräldrar som startat eget och kände att det där lite är min grej. Sköta sig själv, kunna prioritera kunder och så vidare men kände att jag behövde erfarenhet och kunskap, ett nätverk och skaffa mig rutiner. När jag kom till en punkt på mitt arbete där jag kände att det handlade om att gå in i väggen eller starta eget då var inte valet svårt.

Vilken är din största utmaning i företagandet? 
Min största utmaning är nog att lära mig säga nej. Att dygnet inte har mer än 24 timmar... Det är något jag frågar mina kunder ständigt men som är väldigt svårt att leva efter själv. Jag vill så mycket och har därför en tendens att tro att mitt dygn är längre än andras. Samtidigt älskar jag det jag gör och då får man energi av det man gör och arbetar med.

Vad ser du mest fram emot när du går till jobbet? 
Jag ser fram emot att varje dag kunna hjälpa företagare till en bättre ekonomi, en bättre förståelse för sin bokföring, för sina papper och att man ska förstå. Många gånger kommer företagare till mig och har varit på större byråer där dom är en liten del i mängden bara, man känner sig för liten. Jag vill se varje kund och har förmånen att faktiskt ha tid att göra det. För mig är varje kund viktig. Det är viktigt för mig att kunden känner att den faktiskt är det också. Omväxlingen i mitt arbete gör att det blir väldigt roligt, ingen dag är den andra lik.

Företaget drivs av: Ulrica Fyhrlund 
Adress
: Knäred
Hemsida: www.ekonomibyrånknäred.se
Facebook: www.facebook.com/ekonomibyraniknared
 

FÖRETAG I FOKUS

VESTERGÅRDS GRAFISKA 

Kan du berätta lite mer om idén bakom ditt företag? 

Jag är en kreativ Art Director och Grafisk Formgivare med en gedigen utbildning i färg, form, designteknik,  kommunikation och projektledning. Jag har arbetat mer än ett decenium inom branschen på större företag vilket gjort att jag förvarvat mycket erfarenhet, bred kunskap och ett stort nätverk. Med åren har min passion för kreativ kommunikation bara blivit större, förfrågningar från företagare började dyka upp mer frekvent och drömmen om att starta eget växte. Våren 2020 kände jag att det var dags att ta klivet att förverkliga min dröm. 
Jag brinner verkligen för att hjälpa små och stora företag att växa genom sin kommunikation och jag älskar  det som många företagare känner är en grafisk djungel. Jag hjälper till att strukturera, förbättra och ge liv åt den grafiska formen och hittar den röda tråden för företaget. Jag gör det mesta inom grafisk formgivning  och kommunikation, t.ex: grafiska profiler, loggor, strategisk kommunikationsplanering, grafiska mallar,  illustrationer, annonser, broschyrer, flyers, visitkort, copytexter, företagspresentationer, skyltar, mässor, foto, facebooksidor, webb med mera. Jag hjälper även privatpersoner med kalas/festmaterial. 
Så behöver du en ny proffsig grafisk profil till ditt företag, material till kalaset eller något annat inom grafisk  design och kreativ kommunikation? Varmt välkommen att kontakta mig! 

Vilken är din största utmaning i företagandet? 
Passionen jag känner för kommunikation och grafisk form är en av mina största drivkrafter men samtidigt  också en av mina största utmaningar! Det inte är så lätt att trycka på paus när hjärnan flödar över med  idéer!! 

Vad ser du mest fram emot när du går till jobbet? 
Att få hjälpa egenföretagare som berättar om sitt företag med passion och glöd i blicken. Det gör att min  egen glöd tänds och det blir så roligt att jobba att det riktigt pirrar i hela kroppen! Men även möjligheten  att planera och lägga upp min arbetsdag precis så som jag vill. Om jag vill hämta barnen tidigare eller gå ut  med hunden så gör jag det.  

Om man funderar på att starta eget, vad vill du tipsa henne/honom om? 
Våga och tro på dig själv! Ta hjälp till det du är osäker på. Men var också rädd om dig. Spring inte på för fort  och fastna i din egen bubbla. Planera tiden noga och håll dig till planen. 

Företaget drivs av: Mikaela Jakobsson 
Adress
: Utgår från Trälshult utanför Knäred 
Hemsida: www.vestergardsgrafiska.se 
Facebook: www.facebook.com/vestergardsgrafiska 
Instagram: www.instagram.com/vestergardsgrafiska

carlinhealing

Kan du berätta lite mer om idén bakom ditt företag?
Med tanke på att vi i dagens läge är ganska stressade och har fullspäckad vardag önskar jag kunna ge människor möjligheten att stressa ner i vardagen. Att få ge kroppen en chans att läka inifrån och ut då man möter olika motgångar genom livet och att få fokusera på det som är viktigt.

Kunder som kommer till mig är oftast trötta på sin vardag och önskar en förändring av något slag.

Vilken är din största utmaning i företagandet?
Att nå ut till de människor som fortfarande tror att det jag sysslar med är något påhitt. Det finns mycket fördomar kring healing, själv kallar jag mig för energiarbetare då jag själv anser att det är energier man arbetar med.

Healing är ett gammalt alternativ som kommer tillbaka alltmer och mycket bra komplement till sjukvård.

Vad ser du mest fram emot när du går till jobbet?
Hur jag på mitt bästa sätt kan bidra till ett gladare Sverige eftersom psykisk ohälsa är så utbredd.

Om man funderar på att starta eget, vad vill du tipsa henne/honom om?
Våga vara modig! Tro på din idé som du brinner för. Kör på ärligt och rakt.

Företaget drivs av: Caroline Lindkvist
Adress
: Utgår från Vallberga
Hemsida: www.carlinhealing.se
E-post: carlinhealing@gmail.com

arboristylva

Kan du berätta lite mer om idén bakom ditt företag?
Jag är i grunden civilingenjör i maskinteknik men märkte att jag började bli påverkad av att sitta inne hela dagarna. Särskilt på vintern när kontoret gjorde att jag missade de få soltimmarna som dagen gav. Från kontoret såg jag några stora tallar och tänkte att där ute skulle man vara. Sagt och gjort sökte jag in till Hvilan arboristutbildning som är en tvåårig yrkesutbildning. Att läsa till arborist kändes inte främmande för mig då jag är uppvuxen med att vara på familjens skogsgård på helgerna. Min mamma är skogsmästare och utbildar i motorsåg och när jag gick i gymnasiet tog jag körkort för motorsåg. Att sedan kombinera detta med klättring som redan var min hobby var inte svårt. 

På företaget erbjuder vi (arborister ska inte jobba ensamma så jag tar in en underentreprenör) i dagsläget avancerade fällningar och nerplockning av träd genom klättring och riggning av grenar. Vi utför beskärningar av träd som behöver minskas i storlek, hållas i samma storlek, hamlas eller städas från döda grenar. Vi beskär fruktträd och erbjuder borttransport av grenar och hela träd. Vi klipper även häck och erbjuder hjälp med trädval och nyplantering.

Vilken är din största utmaning i företagandet?
Min största utmaning i företaget är att få ihop planeringen. Då jag är nystartad vill jag väldigt mycket och allt är väldigt kul, detta gör att många dagar blir långa och att jag ofta jobbar helg. 

Vad ser du mest fram emot när du går till jobbet?
Att komma till någons trädgård är som att bli inbjuden till en del av deras hem. Allas trädgårdar är olika och det är även jobben där. Jag ser mest fram emot den problemlösning som varierande jobb ger. Variationen att en dag få klippa fruktträd för att nästa dag ta ner ett stort träd som lutar över ett hus eller en väg gör att jag aldrig kommer att tröttna. 

Arboristbranschen är relativt ny i Sverige och det forskas mycket inom trädvård och sjukdomar hos träd. Att hålla sig uppdaterad är spännande och när man sedan stöter på det man läst om i fält är det jättekul att veta hur det fungerar och varför det ser ut som det gör. 

Om man funderar på att starta eget, vad vill du tipsa henne/honom om?
Undersök din idé utifrån de tre frågorna:
Vad är jag bra på?
Vad tycker jag är roligt?
Vad efterfrågas på marknaden?
Om du hittar något som stämmer in på alla tre är det bara att köra på! 

Företaget drivs av: Ylva Clausén Wingårdh
Adress: Utgår från Mästocka
Hemsida: www.arboristylva.se
Facebook: www.facebook.com/arboristylva
Instagram: www.instagram.com/arboristylva/

LUSPUDEL

Kan du berätta lite mer om idén bakom ditt företag?
Min tanke är att kunna erbjuda en fackhandel. En riktig fackhandel så som det var förr, där man gick in i en specialbutik för att kunna få goda råd och tips av en sakkunnig. Inte bara betala i en bemannad kassa.
Jag vill också kunna erbjuda alternativ med ett mer hållbart tänk. T ex svenska fettgarvade läderkoppel, eller tuggben gjorda på nordisk nöt-, eller älghud.
Förutom butiken erbjuder jag även kurser och privat träning för hundägare. För mig är djuren och allt omkring en hel livsstil. Jag har flera husdjur själv och lägger även större delen av min fritid på träning, tävling, uppfödning och bara umgås med mina djur.

Vilken är din största utmaning i företagandet?
Min största utmaning är att jag fortfarande har ett nystartat bolag, med allt vad det innebär. Jag önskar också att jag hade mer tid så jag kunde erbjuda fler kurser, föreläsningar och event. 

Vad ser du mest fram emot när du går till jobbet?
Jag kommer från en större kedja, så för mig är friheten fantastisk! Jag får ge kunderna den servicen jag vill, beställa hem de varorna som jag tycker håller kvalité nog och jag kan styra mitt sortiment efter vad kunderna önskar. En fantastisk förmån jag har är såklart också alla underbara kundmöten, med både två- och fyrbenta. När det kommer in vackra katter, eller jag har en hel valpkurs full med lurviga valpar, då blir man lycklig!

Om man funderar på att starta eget, vad vill du tipsa henne/honom om?
Var beredd på att jobba hårt. Se till att ha rätt personer runt dig som du litar på. Jag bytte revisor när jag startade detta bolaget och det bästa jag har gjort!  Våga också be om hjälp. De flesta människor älskar att få hjälpa till och dela med sig av den kunskapen de besitter. 

Luspudel drivs av Cristina Lundgren.
Hennes butik kan ni besöka på Industrigatan 3 i Laholm.
Hemsida:
www.luspudel.com
Facebook: facebook.com/Luspudel
Instagram: instagram.com/luspudel_laholm

Carolinas Bowenterapi & Massage

Kan du berätta lite mer om idén bakom ditt företag?
Jag har länge intresserat mig för mig hälsa och hur vi kan påverka med små enkla medel. Både genom kost, rörelse och psykiskt välbefinnande. Många människor idag lever med stora krav av prestation i vardagen. Ett av många exempel kan vara monotona arbetsmönster under tidspress, eller att kraven om att alltid vara tillgänglig på jobbet och på fritiden. Detta påverkar, vilket kan leda till stress och överansträngning av skelett och muskler. Med bra näringsrik kost, rörlighets/styrketräning avslappning/vilopauser i vardagen så finns det förutsättning för återhämtning. Massagen kan då vara ett av många bra komplement. En stund av lugn och närvaro.
Har tidigare arbetat inom vård & omsorg samt inom barnomsorgen. I mötet med människor gav det mig ett intresse och nyfikenhet kring vår kropp och hälsa. Det blev en hel del litteratur och googlande. På så vis kom jag i kontakt med Bowentekniken och läraren Monika Lindblom i Laholm. Sagt och gjort anmälde jag mig till denna utbildning. Med hennes inspiration och breda kunskap öppnades nya tankar och visioner om människokroppen. Idén till mitt företag föddes i samband med detta då jag för tre år sedan startade eget och mottagning på vår gård i Ysby. Därefter följde fortbildningar samt ny utbildning inom klassisk massage, gravid/lymf och idrottsmassage med inriktning idrotts/arbetsrelaterade skador, diagnostik och rehabilitering via massage.
Härnäst följer utbildning inom Yinyoga. Yogan är fantastisk och vilka underverk den kan göra för en stel kropp och trött kropp. Det tränar, stretchar, balanserar, samt ger sinnesro. Att bara vara för en stund.

Vilken är din största utmaning i företagandet?
Jag ser utmaningar varje dag i mitt arbete. Symtom och diagnoser av både lättare och ”tuffare” karaktär. Ibland ser man kopplingen till problemet nästan direkt, dock ibland krävs det att man förmedlar kund vidare till exempelvis läkarvård, kiropraktik, naprapat, osteopat, fysio/sjukgymnast etc, för bästa resultat och hjälp till kund. Utmaning ser olika ut för mig. Framförallt att kund ska känna sig nöjd med sin behandling, samt att utmaningen även kan vara att lösa symtomet.

Vad ser du mest fram emot när du går till jobbet?
Mötet med kunderna är stimulerande och utvecklande. Via Mihais Friskvård & Kiropraktik har jag även företagsmassagen som erbjuder friskvård till de anställda som även det är omväxlande och givande. Där Kiropraktor även ingår vilket är till stor hjälp i rehabilitering samt en trygghet i mitt yrke

Om man funderar på att starta eget, vad vill du tipsa henne/honom om?
Att våga lita på sin vision. Ta hjälp av den kompetens som finns runt om dig i din kommun. I mitt fall kontaktade jag Näringslivsenheten i Laholm och Anna-Lena Karlsson. Där fick jag mycket hjälp med att komma igång. Man har ju såklart ett egenansvar med det ger bra coachning och leder dig till rätt instanser. Gör upp en plan, sätt delmål och prova dig fram. 

Soliga hälsningar!

Carolina

Facebook: www.facebook.com/carolinasmassage/
Hemsida: carolinasbowenterapi.vpsite.se

BLOMSTERDESIGN

Kan du berätta lite mer om idén bakom ditt företag?
När jag för 20 år sedan tog över Express blomster som det då hette. Fanns det inte mycket till plan. Mer en passion för blommor och jag hade tidigt bestämt mig för att bli egenföretagare. Resan fram till idag har bjudit på otroligt mycket roliga resor, inköp, roliga och utmanande uppdrag och spännande människor men också kantat av svåra beslut och hårt arbete. 

Vilken är din största utmaning i företagandet?
En av de största utmaningarna är att pyssla ihop ett bra fungerande team. Det betyder oerhört mycket med bra lagspelare. Då klarar man alla motgångar. 

Vad ser du mest fram emot när du går till jobbet?
Det jag ser mest fram emot med mitt jobb är variationen. Ingen dag är den andra lik. 

Om man funderar på att starta eget, vad vill du tipsa henne/honom om?
Om man funderar på att starta eget då tycker jag verkligen man ska göra det. Det är en otroligt roligt resa och utmaningarna finns här likaväl som i en anställning,  skillnaden är att det är du som väljer destinationen. 

Med varma hälsningar

Johanna Thuresson
Blomsterdesign AB
Mellby Center
Söderleden 1 i Mellbystrand

Blomsterdesign trädgård,
Rombergs väg 62 i Mellbystrand

Facebook: www.facebook.com/blomsterdesignmellbystrand
Instagram: www.instagram.com/blomsterdesign
Hemsida: www.blomsterdesign.se

HELIANTHUS BIOPATI

Kan du berätta lite mer om idén bakom ditt företag?
Helianthus är det latinska namnet för solros. Solrosen representerar den starka kraften som finns i naturen. Ett litet frö rymmer energi till en flera meter hög växt. Den naturkraften bär vi alla på om vi bara får rätt näring och förutsättningar. Helianthus kan också ge en rolig ordlek HEL I ANettes HUS.
 
Egen ohälsa ledde mig in på den här banan när jag själv sökte vägar till läkning. Bland annat lärde jag mig öronakupunktur för att kunna behandla mig själv vid migrän. Jag vill ge människor redskap till att stärka den självläkande förmågan, få dem att förstå sin egen kropp och vad den behöver för att må bra.

Vilken är din största utmaning i företagandet?
Att få ekonomi i det jag gör, både att hushålla med mina egna krafter, gränssättning och samtidigt få en hyfsad inkomst. 

Vad ser du mest fram emot när du går till jobbet?
Det är att ge människor hopp och tilltro till sin egen läkeförmåga. Jag gläds med varje litet framsteg en klient gör, att se hur det påverkar deras livskvalité.

Om man funderar på att starta eget, vad vill du tipsa henne/honom om?
Sätt upp målbilder, hur du vill arbeta. Ta en bit i taget och våga göra misstag. Ta gärna hjälp av Timbanken för att få professionell hjälp med det du tycker är svårt.
 
Helianthus Biopati drivs av Anette Olsson.
Henne kan ni besöka på Tvärvägen 6 i Mellbystrand.
Hemsida: www.helianthusbiopati.se
Facebook: www.facebook.com/helianthusbiopati

Dönardalen

Kan du berätta lite mer om idén bakom ert företag?
Iden till vårt företag fick jag från min förra arbetsgivare som ville ha sitt lamm packat och klart och köpte det från någon annan än mig. Blev lite förvånad men såklart, packat och klart med etiketter och en beskrivning på tillagning på varje paket gör det enkelt för kunden.
 
Sillen har jag ätit sedan 1994 då jag hittade den i Hasslövs lilla livs och sedan i Börkered. När jag skulle köpa sillen 2007 hos Vallängen sa jag att jag var intresserad av att sälja vidare recepten, vilket dom var. Barnen var vuxna och ingen ville ta över, påsken 2008 tog vi över och sålde våra första sillinläggningar.

Vi är även biodlare men i ytterst liten skala men säljer en del honung i gårdsbutiken.

Vi har utvecklat verksamheten med grillade lammburgare som säljs på större event och marknader, grillkvällar på sommaren i Dönardalen, ett stort sortiment av charkuterier på fårkött och nya recept på sillinläggningar.

Vilken är er största utmaning i företagandet?
Vår utmaning är vår lantliga placering då kunderna har ont om tid och kommer då det är påsk, midsommar och jul för att köpa sill. Beroende på sommarvädret har vi besök i vår gårdsbutik, vid varmt väder färre vid mulet fler besök.
En begränsande faktor är att vi är bara två som ska driva gården med lammuppfödning, foderproduktion och gårdsbutiken med produktion, styckning och försäljning på marknader. Ibland tar vi hjälp av barn och vänner.

Vad ser du mest fram emot när du går till jobbet?
Jag ser framemot att vi har så omväxlande uppgifter över året och det blir aldrig tråkigt, utejobb och innejobb, marknader och gårdsbutik och träffa alla kunder som tycker om det vi gör och kommer tillbaka år efter år.

Om man funderar på att starta eget, vad vill du tipsa henne/honom om?
Starta något du brinner för och är passionerad över, det smittar över på sammarbetspartners, kollegor och det älskar man som kund. Det kanske inte är pengarna som ska styra i första hand men såklart ska du kunna leva på din verksamhet.
 
Dönardalen drivs av Brigitte & Mikael.
Gårdsbutiken finns i Våxtorp på Rössjöholmsvägen
Hemsida: www.donardalen.se
Facebook: www.facebook.com/lammsillhonung
Instagram: www.instagram.com/donardalen/

LUGNET PÅ ÅSEN

Kan du berätta lite mer om idén bakom ditt företag?
I stort sett alla kvinnor behöver hjälp att prova ut en behå och oftast behövs experthjälp.
 
Vilken är din största utmaning i företagandet?
Att få kvinnorna att komma till butiken eftersom väldigt få tycker att det är roligt att prova ut en behå.

Vad ser du mest fram emot när du går till jobbet?
Att träffa kunderna och att se dem gå hem nöjda med en insikt att det faktiskt finns något som passar dem.

Om man funderar på att starta eget, vad vill du tipsa henne/honom om?
Vikten av samarbete mellan olika aktörer, att våga sticka ut näsan för att synas och att verkligen ha något som gör ditt företag speciellt.
 
Lugnet på Åsen drivs av Maria Dahlman.
Hennes mysiga butik finns Våxtorp på Bygatan 8.
Hemsida: www.lugnetpaasen.se
Facebook: www.facebook.com/Lugnetpaasen/
Instagram: www.instagram.com/lugnetpaasen/

Vill du presentera dig här på Företag i fokus?
Skicka en intresseanmälan till medlem@winnetlaholm.se         

LÄnkar till winnet: