FÖRETAG I FOKUS

LUSPUDEL

Kan du berätta lite mer om idén bakom ditt företag?
Min tanke är att kunna erbjuda en fackhandel. En riktig fackhandel så som det var förr, där man gick in i en specialbutik för att kunna få goda råd och tips av en sakkunnig. Inte bara betala i en bemannad kassa.
Jag vill också kunna erbjuda alternativ med ett mer hållbart tänk. T ex svenska fettgarvade läderkoppel, eller tuggben gjorda på nordisk nöt-, eller älghud.
Förutom butiken erbjuder jag även kurser och privat träning för hundägare. För mig är djuren och allt omkring en hel livsstil. Jag har flera husdjur själv och lägger även större delen av min fritid på träning, tävling, uppfödning och bara umgås med mina djur.

Vilken är din största utmaning i företagandet?
Min största utmaning är att jag fortfarande har ett nystartat bolag, med allt vad det innebär. Jag önskar också att jag hade mer tid så jag kunde erbjuda fler kurser, föreläsningar och event. 

Vad ser du mest fram emot när du går till jobbet?
Jag kommer från en större kedja, så för mig är friheten fantastisk! Jag får ge kunderna den servicen jag vill, beställa hem de varorna som jag tycker håller kvalité nog och jag kan styra mitt sortiment efter vad kunderna önskar. En fantastisk förmån jag har är såklart också alla underbara kundmöten, med både två- och fyrbenta. När det kommer in vackra katter, eller jag har en hel valpkurs full med lurviga valpar, då blir man lycklig!

Om man funderar på att starta eget, vad vill du tipsa henne/honom om?
Var beredd på att jobba hårt. Se till att ha rätt personer runt dig som du litar på. Jag bytte revisor när jag startade detta bolaget och det bästa jag har gjort!  Våga också be om hjälp. De flesta människor älskar att få hjälpa till och dela med sig av den kunskapen de besitter. 

Luspudel drivs av Cristina Lundgren.
Hennes butik kan ni besöka på Industrigatan 3 i Laholm.
Hemsida:
www.luspudel.com
Facebook: facebook.com/Luspudel
Instagram: instagram.com/luspudel_laholm

Carolinas Bowenterapi & Massage

Kan du berätta lite mer om idén bakom ditt företag?
Jag har länge intresserat mig för mig hälsa och hur vi kan påverka med små enkla medel. Både genom kost, rörelse och psykiskt välbefinnande. Många människor idag lever med stora krav av prestation i vardagen. Ett av många exempel kan vara monotona arbetsmönster under tidspress, eller att kraven om att alltid vara tillgänglig på jobbet och på fritiden. Detta påverkar, vilket kan leda till stress och överansträngning av skelett och muskler. Med bra näringsrik kost, rörlighets/styrketräning avslappning/vilopauser i vardagen så finns det förutsättning för återhämtning. Massagen kan då vara ett av många bra komplement. En stund av lugn och närvaro.
Har tidigare arbetat inom vård & omsorg samt inom barnomsorgen. I mötet med människor gav det mig ett intresse och nyfikenhet kring vår kropp och hälsa. Det blev en hel del litteratur och googlande. På så vis kom jag i kontakt med Bowentekniken och läraren Monika Lindblom i Laholm. Sagt och gjort anmälde jag mig till denna utbildning. Med hennes inspiration och breda kunskap öppnades nya tankar och visioner om människokroppen. Idén till mitt företag föddes i samband med detta då jag för tre år sedan startade eget och mottagning på vår gård i Ysby. Därefter följde fortbildningar samt ny utbildning inom klassisk massage, gravid/lymf och idrottsmassage med inriktning idrotts/arbetsrelaterade skador, diagnostik och rehabilitering via massage.
Härnäst följer utbildning inom Yinyoga. Yogan är fantastisk och vilka underverk den kan göra för en stel kropp och trött kropp. Det tränar, stretchar, balanserar, samt ger sinnesro. Att bara vara för en stund.

Vilken är din största utmaning i företagandet?
Jag ser utmaningar varje dag i mitt arbete. Symtom och diagnoser av både lättare och ”tuffare” karaktär. Ibland ser man kopplingen till problemet nästan direkt, dock ibland krävs det att man förmedlar kund vidare till exempelvis läkarvård, kiropraktik, naprapat, osteopat, fysio/sjukgymnast etc, för bästa resultat och hjälp till kund. Utmaning ser olika ut för mig. Framförallt att kund ska känna sig nöjd med sin behandling, samt att utmaningen även kan vara att lösa symtomet.

Vad ser du mest fram emot när du går till jobbet?
Mötet med kunderna är stimulerande och utvecklande. Via Mihais Friskvård & Kiropraktik har jag även företagsmassagen som erbjuder friskvård till de anställda som även det är omväxlande och givande. Där Kiropraktor även ingår vilket är till stor hjälp i rehabilitering samt en trygghet i mitt yrke

Om man funderar på att starta eget, vad vill du tipsa henne/honom om?
Att våga lita på sin vision. Ta hjälp av den kompetens som finns runt om dig i din kommun. I mitt fall kontaktade jag Näringslivsenheten i Laholm och Anna-Lena Karlsson. Där fick jag mycket hjälp med att komma igång. Man har ju såklart ett egenansvar med det ger bra coachning och leder dig till rätt instanser. Gör upp en plan, sätt delmål och prova dig fram. 

Soliga hälsningar!

Carolina

Facebook: www.facebook.com/carolinasmassage/
Hemsida: carolinasbowenterapi.vpsite.se

BLOMSTERDESIGN

Kan du berätta lite mer om idén bakom ditt företag?
När jag för 20 år sedan tog över Express blomster som det då hette. Fanns det inte mycket till plan. Mer en passion för blommor och jag hade tidigt bestämt mig för att bli egenföretagare. Resan fram till idag har bjudit på otroligt mycket roliga resor, inköp, roliga och utmanande uppdrag och spännande människor men också kantat av svåra beslut och hårt arbete. 

Vilken är din största utmaning i företagandet?
En av de största utmaningarna är att pyssla ihop ett bra fungerande team. Det betyder oerhört mycket med bra lagspelare. Då klarar man alla motgångar. 

Vad ser du mest fram emot när du går till jobbet?
Det jag ser mest fram emot med mitt jobb är variationen. Ingen dag är den andra lik. 

Om man funderar på att starta eget, vad vill du tipsa henne/honom om?
Om man funderar på att starta eget då tycker jag verkligen man ska göra det. Det är en otroligt roligt resa och utmaningarna finns här likaväl som i en anställning,  skillnaden är att det är du som väljer destinationen. 

Med varma hälsningar

Johanna Thuresson
Blomsterdesign AB
Mellby Center
Söderleden 1 i Mellbystrand

Blomsterdesign trädgård,
Rombergs väg 62 i Mellbystrand

Facebook: www.facebook.com/blomsterdesignmellbystrand
Instagram: www.instagram.com/blomsterdesign
Hemsida: www.blomsterdesign.se

HELIANTHUS BIOPATI

Kan du berätta lite mer om idén bakom ditt företag?
Helianthus är det latinska namnet för solros. Solrosen representerar den starka kraften som finns i naturen. Ett litet frö rymmer energi till en flera meter hög växt. Den naturkraften bär vi alla på om vi bara får rätt näring och förutsättningar. Helianthus kan också ge en rolig ordlek HEL I ANettes HUS.
 
Egen ohälsa ledde mig in på den här banan när jag själv sökte vägar till läkning. Bland annat lärde jag mig öronakupunktur för att kunna behandla mig själv vid migrän. Jag vill ge människor redskap till att stärka den självläkande förmågan, få dem att förstå sin egen kropp och vad den behöver för att må bra.

Vilken är din största utmaning i företagandet?
Att få ekonomi i det jag gör, både att hushålla med mina egna krafter, gränssättning och samtidigt få en hyfsad inkomst. 

Vad ser du mest fram emot när du går till jobbet?
Det är att ge människor hopp och tilltro till sin egen läkeförmåga. Jag gläds med varje litet framsteg en klient gör, att se hur det påverkar deras livskvalité.

Om man funderar på att starta eget, vad vill du tipsa henne/honom om?
Sätt upp målbilder, hur du vill arbeta. Ta en bit i taget och våga göra misstag. Ta gärna hjälp av Timbanken för att få professionell hjälp med det du tycker är svårt.
 
Helianthus Biopati drivs av Anette Olsson.
Henne kan ni besöka på Tvärvägen 6 i Mellbystrand.
Hemsida: www.helianthusbiopati.se
Facebook: www.facebook.com/helianthusbiopati

Dönardalen

Kan du berätta lite mer om idén bakom ert företag?
Iden till vårt företag fick jag från min förra arbetsgivare som ville ha sitt lamm packat och klart och köpte det från någon annan än mig. Blev lite förvånad men såklart, packat och klart med etiketter och en beskrivning på tillagning på varje paket gör det enkelt för kunden.
 
Sillen har jag ätit sedan 1994 då jag hittade den i Hasslövs lilla livs och sedan i Börkered. När jag skulle köpa sillen 2007 hos Vallängen sa jag att jag var intresserad av att sälja vidare recepten, vilket dom var. Barnen var vuxna och ingen ville ta över, påsken 2008 tog vi över och sålde våra första sillinläggningar.

Vi är även biodlare men i ytterst liten skala men säljer en del honung i gårdsbutiken.

Vi har utvecklat verksamheten med grillade lammburgare som säljs på större event och marknader, grillkvällar på sommaren i Dönardalen, ett stort sortiment av charkuterier på fårkött och nya recept på sillinläggningar.

Vilken är er största utmaning i företagandet?
Vår utmaning är vår lantliga placering då kunderna har ont om tid och kommer då det är påsk, midsommar och jul för att köpa sill. Beroende på sommarvädret har vi besök i vår gårdsbutik, vid varmt väder färre vid mulet fler besök.
En begränsande faktor är att vi är bara två som ska driva gården med lammuppfödning, foderproduktion och gårdsbutiken med produktion, styckning och försäljning på marknader. Ibland tar vi hjälp av barn och vänner.

Vad ser du mest fram emot när du går till jobbet?
Jag ser framemot att vi har så omväxlande uppgifter över året och det blir aldrig tråkigt, utejobb och innejobb, marknader och gårdsbutik och träffa alla kunder som tycker om det vi gör och kommer tillbaka år efter år.

Om man funderar på att starta eget, vad vill du tipsa henne/honom om?
Starta något du brinner för och är passionerad över, det smittar över på sammarbetspartners, kollegor och det älskar man som kund. Det kanske inte är pengarna som ska styra i första hand men såklart ska du kunna leva på din verksamhet.
 
Dönardalen drivs av Brigitte & Mikael.
Gårdsbutiken finns i Våxtorp på Rössjöholmsvägen
Hemsida: www.donardalen.se
Facebook: www.facebook.com/lammsillhonung
Instagram: www.instagram.com/donardalen/

LUGNET PÅ ÅSEN

Kan du berätta lite mer om idén bakom ditt företag?
I stort sett alla kvinnor behöver hjälp att prova ut en behå och oftast behövs experthjälp.
 
Vilken är din största utmaning i företagandet?
Att få kvinnorna att komma till butiken eftersom väldigt få tycker att det är roligt att prova ut en behå.

Vad ser du mest fram emot när du går till jobbet?
Att träffa kunderna och att se dem gå hem nöjda med en insikt att det faktiskt finns något som passar dem.

Om man funderar på att starta eget, vad vill du tipsa henne/honom om?
Vikten av samarbete mellan olika aktörer, att våga sticka ut näsan för att synas och att verkligen ha något som gör ditt företag speciellt.
 
Lugnet på Åsen drivs av Maria Dahlman.
Hennes mysiga butik finns Våxtorp på Bygatan 8.
Hemsida: www.lugnetpaasen.se
Facebook: www.facebook.com/Lugnetpaasen/
Instagram: www.instagram.com/lugnetpaasen/

Vill du presentera dig här på Företag i fokus?
Skicka en intresseanmälan till medlem@winnetlaholm.se         

LÄnkar till winnet: